matjas na widelcu
Klasyka tradycji i kwintesencja nowoczesności - w każdej z tych ról śledź spisuje się doskonale.
Śledzik na raz
Combrowy u krakusów, w Wielkopolsce nazywany podkoziołkiem, kusakami lub najczęściej śledzikiem.
To alternatywne nazwy ostatków, w trakcie których odbywają
się huczne zabawy i bale przed nadchodzącym okresem wielkiego postu. Śledzik jest nazwą wielkopolskiej tradycji,
w której przebrany w kożuch chłopiec wbiegał do izby biesiadnej z liną, do której był przywiązany śledź. Ci, którzy nie przestawali się wówczas bawić, byli uderzani rybą. Zgadnijcie, co można było jeść od tego momentu?
matjas - wszystko co najlepsze
Najwyższej jakości śledź. Tak można określić każdą z ryb,
z których produkujemy nasze filety a'la Matjas.
Poławiane w Morzu Północnym i Norweskim, cechują się niezwykle łagodnym i delikatnym mięsem. Ulik, kiper, pikling, każdy z nich ma swój wyjątkowy smak.
matjas w kuchni
Śledzik, czyli ostatni dzień przed Wielkim Postem nie musi być jedyną okazją, kiedy można delektować się smakiem Matjasa. Poznańskie slydki na naszym stole gościć powinny znacznie częściej. Pyszny rolmops, ulik czy kiper idealnie odnajdzie się w towarzystwie sałatek, przypraw a nawet cytrusów. Doskonałej jakości śledź może stać się wspaniałym dodatkiem w każdym rodzinnym menu.
śledź na zdrowie
Matjas jest jedną z najzdrowszych ryb. Bogactwo białka i kwasów Omega 3 doskonale wpływa na organizm człowieka. Tradycyjny śledź wspaniale sprawdza się w profilaktyce chorób serca i nie tylko. Zalecany przez lekarzy, powinien zagościć u nas na stałe.
przede wszystkim jakość
Zależy nam, aby każdy klient otrzymał od nas to, co najlepsze. Najwyższej jakości śledź powinien zostać przetworzony w możliwie najkrótszym czasie, bowiem tylko wtedy zachowa swoją świeżość. Właśnie taki jest nasz matjas. Próżniowe zamknięcie gwarantuje wybory smak, od razu po otwarciu. W końcu Państwa bezpieczeństwo jest dla nas najważniejsze.
Historia smaku
Skąd wziął się u nas śledź, poznański slodki czy slydki? Przenosimy się do XII - wiecznej Holandii, bowiem właśnie tam pojawiły się pierwsze wzmianki na temat połowu i przechowywania ryby. Matjas to młody śledź, którego pozbawiono ikry i mlecza. Jego wyjątkowy smak jest zasługą wyjątkowo starannej konserwacji. Po połowie, oczyszczony matjas, jest umieszczany w wielkich, dębowych beczkach z solanką. Dzięki temu, każdy śledź posiada ten wyjątkowy, delikatnie pikantny smak. Holendrzy niezwykle cenią tę rybę, dlatego też co roku w porcie w Scheveningen, odbywa się święto, którego bohaterem jest matjas.