inspiracje
Śledzie jesienne z grzybami Śledzie jesienne z grzybami
Śledzie jesienne z grzybami
skład:
1 opakowanie Lisner filety śledziowe a’la Matjas 220g
1 duża cebula
1 szklanka pokrojonych w plastry pieczarek lub innych grzybów np. podgrzybków
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
ewentualnie łyżka posiekanej natki pietruszki
pół szklanki oleju do smażenia
sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę i pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Pieczarki lub grzyby pokroić na cienkie plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Dusić całość do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wystudzeniu wymieszać z pokrojonymi śledziami i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!