galeria przepisów
Ś;edzie Matjas z grzybami suszonymi Ś;edzie Matjas z grzybami suszonymi
Ś;edzie Matjas z grzybami suszonymi
autor: Andrzej
skład:
Składniki: 2 opakowania śledzi Matjas, dwie duże cebule, dwie garści suszonych grzybów, 1/3 szklanki oliwy, średni słoiczek koncentratu pomidorowego, kilka łyżek keczupu, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, imbir, sól, cukier, pieprz.
sposób przygotowania:
Przygotowanie: Grzyby suszone gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w paseczki. Cebulę należy obrać i pokroić w krążki, a następnie zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone grzyby i około 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów. Dodajemy imbir, sól i cukier do smaku, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Na końcu łączymy to wszystko z koncentratem oraz keczupem i lekko mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy w małe dzwonka. Produkty układamy w salaterce warstwami. Najpierw farsz, potem śledzie i tak na zmianę. Jak ktoś lubi, może na wierzch posypać szczypiorek lub inną „zieleninę”. Tak przygotowana potrawa powinna trochę postać, żeby się „przegryzła”. Najlepiej 2-3 dni.