galeria przepisów
Śledzie Matjas z majerankiem Śledzie Matjas z majerankiem
Śledzie Matjas z majerankiem
autor: Łojewska Kamila
skład:
Zalewa:
1l wody
1/2 octu
3 łyżki cukru
Składniki:
5 płatów śledzi Matjas
3 cebule
4 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
1/2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
sposób przygotowania:
Składniki z zalewy mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru, wkładamy do niej śledzie wcześniej opłukane. Zostawiamy na całą noc.
Rano wyciągamy śledzie, kroimy w paseczki.
Cebule obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy majeranek, licie laurowe, olej, sok z cytryny, pieprz i sól na końcu wrzucamy pokrojone śledzie. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na półmiski.