sposób przygotowania:
Śledzie opłukać, zalać wodą, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie wyjąć z wody i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w małe piórka, śledzie pokroić na kawałki (3 cm). Wrzucić do śledzi ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, ziarenka jałowca, wsypać majeranek wymieszany ze zmielonym pieprzem czasrnym następnie śledzie zasypać posiekaną cebulą, posiekanymi ząbkami czosnku, oblać sokiem z 2 cytryn, octem, olejem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoja, zamknąć, odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, lecz najlepsze są po tygodniu. Podajemy z pieczywem, lub ziemniakami.
Przed podaniem udekorować w stylu modern plastrami ugotowanego ziemniaka, łodygami pokrojonego pora, talarkami marchewki.