galeria przepisów
Sałatka śledziowa w cieście francuskim Sałatka śledziowa w cieście francuskim
Sałatka śledziowa w cieście francuskim
autor: Gukinga
skład:
125 g fileta śledziowego w oleju Matias
1/2 czerwonej papryki
3 ziemniaki
1 ogórek kiszony
3 łyżki majonezu
1 op. ciasta francuskiego
natka pietruszki
1 szczypta pieprzu cytrynowego
1 szczypta suszonej bazylii
sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oraz ogórka również pokroić w kostkę, matiasa w małe kawałki, a pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem cytrynowym oraz zmieloną suszoną bazylią.

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, wyciąć koła, a następnie nałożyć je na spód formy do muffinek. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone miseczki ostudzić i delikatnie ściągnąć z blachy. Nałożyć do nich sałatkę śledziową i udekorować majonezem oraz mini kosteczkami papryki. Smacznego!