galeria przepisów
Śledź z jabłkiem i cebulą w oleju Śledź z jabłkiem i cebulą w oleju
Śledź z jabłkiem i cebulą w oleju
autor: mamajulki080506/aczp
skład:
1 opakowanie śledź a'la Matias Lisner
1 jabłko
1 czerwona cebula
4 ziela angielskie
3 ziarna pieprzu czarnego
10 ziaren kolendry
2 liście laurowe
200 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sposób przygotowania:
Przyprawy podrzewamy na suchej patelni aż zaczną strzelać, studzimy.
Śledzie moczymy około 1,5 godziny w zimnej wodzie, osuszamy, kroimy w romby.
Jabłko myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
Cebulę czerwoną kroimy w plasterki.
W słoiku układamy warstwami śledzie, plastry jabłka, cebuli oraz przyprawy i czosnek. Zalewamy olejem, odstawiamy na 3-4 dni.
Podajemy z pieczywem.