galeria przepisów
Chłodnik śledziowy Chłodnik śledziowy
Chłodnik śledziowy
autor: Garnkomanka!
skład:
4 filety śledziowe solone a'la matjas
3-4 łyżki octu 10%
250ml zimnej przegotowanej wody
1,5 szklanki dobrej maślanki
4 łyżki śmietany 18%
pół szklanki mleka
2 cebule
pieprz czarny z młynka
sól
ziemniaki
sposób przygotowania:
Filety namoczyć lub wypłukać. Cebulą pokrojoną w półkrążki należy obłożyć filety w garnku i zalać mieszanką sporządzoną z 250ml przegotowanej, wystudzonej wody i octu i odstawić. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, do garnka z filetami i cebulą, zanurzonymi w roztworze z wody i octu, należy dolać mleko, maślankę i dodać śmietanę, wymieszać wszystko bardzo dokładnie (roztwór pozostaje jako składnik, nie odlewamy go). Całość należy doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą wedle uznania. Podawać na zimno z gorącymi ziemniakami.