galeria przepisów
ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ
ŚLEDZIE W OCCIE Z CEBULKĄ
autor: marika1503
skład:
• ¾ kg płatów śledziowych
• 2 cebule
• Po ½ szklanki octu, oliwy i wody
• Mleko do moczenia śledzi
sposób przygotowania:
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 2 godziny. Po tym czasie śledzie osączyć na sicie a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Przygotować duży słój układać w nim na przemian warstwy cebuli i śledzi, aż do wyczerpania składników. Wymieszać ocet, wodę i oliwę i zalać śledzie. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Po godzinie śledzie są już gotowe do spożycia.