galeria przepisów
Śledź pod choinką Śledź pod choinką
Śledź pod choinką
autor: mon
skład:
Filety śledziowe w oleju a’al Matjas 150 g,
Majonez 4 łyżki,
Kiszone ogórki różnej wielkości 3 szt.,
Cebula czerwona 1 szt.,
Groszek konserwowy 4 łyżki,
Kukurydza konserwowa 4 łyżki,
Czerwona fasola konserwowa 4 łyżki,
Roszponka 4 gałązki,
Kapary 10 ziarenek,
Pomidor koktajlowy 1 szt.,
Pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
sposób przygotowania:
Ogórki kroimy na plasterki, po przekątnej. Na środku talerza układamy cebulę, wbijamy do niej długą wykałaczkę, tak aby ostry koniec był na górze. Na wykałaczkę wbijamy ogórki, kolejno od największego plasterka. Układamy je na zmianę dookoła, ku górze, tak aby kształtem przypominało choinkę. na końcówkę wykałaczki nabijamy kapary i pomidorka. Kukurydzę, groszek, fasolę, kapary i majonez mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i dodajemy dookoła „ogórkowej choinki”. Filety śledziowe osuszamy z oleju, przekrawamy każdy płat na 3 lub 4 części i układamy na sałatce. Cebulę kroimy w krążki, lekko ją solimy i kładziemy na śledziach. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką. Na choince możemy powiesić „bańki” z kukurydzy i majonezu. Smacznego