galeria przepisów
ŚLEDZIE Z JABŁKAMI ŚLEDZIE Z JABŁKAMI
ŚLEDZIE Z JABŁKAMI
autor: marika1503
skład:
• 4 płaty śledziowe
• ½ szklanki majonezu
• ½ szklanki kwaśnej śmietany
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 czerwone cebule
• 2 korniszony
• 2 jabłka
• natka, koperek, sałata, cytryna, sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania:
Śledzie mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Zrób sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. Korniszony pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dołóż rozgniecione ziarenka ziela angielskiego, posiekany koperek i korniszony. Sos przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystkie cebule obierz, pokrój w talarki. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Śledzie osącz, ułóż na talerzu. Polej sosem. Obłóż plastrami jabłka, cebuli i cytryny, ubierz natką i sałatą.