galeria przepisów
Śledz z żurawiną i migdałami Śledz  z żurawiną  i migdałami
Śledz z żurawiną i migdałami
autor: gosia56
skład:
6 filetów śledziowych a"la Matjas Lisner
2 cebule cebula czerwona
5 dkg żurawina
100 ml ocet 10 %
do smaku magii w płynie
do smaku pieprz
2 łyżki migdały słupki
125 ml olej
sposób przygotowania:
Filety śledziowe a"la Matjas myjemy w zimnej wodzie wkładamy do miski zalewamy Litrem zimnej wody i wlewamy 100 ml octu miskę nakrywamy i odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia filety śledziowe a:la Matjas kroimy w ukośne paseczki,cebulę kroimy w drobną kostkę.Żurawinę przelewamy wrzątkiem na sitku.
Kawałki śledzia a"la: Matjas mieszamy z żurawiną. na dno słoika dajemy trochę cebuli na górę dajemy wymieszane kawałki śledzia z żurawiną skrapiamy odrobiną magi w płynie i posypujemy pieprzem .I tak robimy warstwy aż wykorzystamy składniki na górze musi być cebula.Zawartość słoika ugniatamy łyżką na górę wlewamy olej.Czekamy chwilę jeżeli na górze nie będzie oleju dolewamy jeszcze trochę .
słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 dni do lodówki. Śledzie przed podaniem posypujemy słupkami migdałów.

POLECAM!!!