galeria przepisów
Sałatka śledziowa z jajkami Sałatka śledziowa z jajkami
Sałatka śledziowa z jajkami
autor: Pyza
skład:

2 śledzie a'la matjas
1 cebula czerwona
1/2 strąka czerwonej papryki marynowanej
1/2 jabłka deserowego o czerwonej skórce
1 łyżeczka soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
po kilka gałązek natki pietruszki i koperku

do przybrania: jajka na twardo
sałata
zielenina
sposób przygotowania:
Śledzie osusz dokładnie z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojoną też w kostkę paprykę, jabłko razem ze skórką i posiekaną zieleninę oraz cebulę. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Majonez połącz ze śmietaną, dodaj do sałatki, dopraw całość do smaku. Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki takim nożykiem z ostrzem w kształcie litery V, rozłóż.
Miseczkę wyłóż folią spożywczą, przełóż do niej sałatkę lekko ją ugniatając. Na talerzu rozłóż liście sałaty. Sałatkę wyłóż przykładając miskę do talerza, odwracając ją do góry dnem - folia przytrzyma ją i bez problemu zdejmiesz miskę a potem usuniesz folię. Dookoła ułóż połówki jajek każde oprószając mielona papryką. Jeszcze kilka listków zieleniny i gotowe.