galeria przepisów
TATAR ŚLEDZIOWY NA JABŁKU TATAR ŚLEDZIOWY NA JABŁKU
TATAR ŚLEDZIOWY NA JABŁKU
autor: marika1503
skład:
• 2 filety śledziowe
• 1 małe jabłko
• 1 duże kwaskowe jabłko
• 1 pomarańcza
• 1 cebula
• 1 ogórek konserwowy lub korniszon
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 2 łyżki majonezu
• Pieprz, natka lub koperek do dekoracji
sposób przygotowania:
Filety śledziowe drobno pokroić, małe jabłko obrać i również drobno pokroić. Śledź i jabłko wymieszać z koperkiem, majonezem, posiekanym ogórkiem i cebulą. Doprawić do smaku pieprzem.
Duże jabłko obrać i wyciąć z niego 4 plastry. Wydrążyć gniazda nasienne. Plastry jabłka rozłożyć na talerzyki. Na każdym ułożyć ¼ przygotowanej masy śledziowej. Przybrać gałązkami koperku lub natki i cząstkami pomarańczy.