galeria przepisów
Sałatka ziemniaczano-śledziowa z chrzanowym sosem Sałatka ziemniaczano-śledziowa z chrzanowym sosem
Sałatka ziemniaczano-śledziowa z chrzanowym sosem
autor: wjosna
skład:
4 duże ziemniaki sałatkowe,
3 buraki
jedna duża marchewka
1 opakowanie Lisner filety śledziowe Matjas ( 220 g)
1 cebula
½ łyżki soku z zytryny

sos:
4 czubate łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka posiekanego koperku ( może być mrożonyy)
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinkach i całkowicie ostudzic ( najlepiej gotować dnia poprzedniego). Buraczki ugotować w wodzie albo upiec ( można też użyć buraków z barszczu). Ziemniaki i buraki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebule pokroić w piórka, wymieszać z sokiem z cytryny. Śledzie pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.W wersji eleganckiej układamy składniki warstwami: ziemniaki, buraczki, marchewka, cebula i śledzie, polewamy sosem po wierzchu. W wersji mniej eleganckiej – mieszamy składniki z sosem i odstawiamy do „przegryziena“ na conajmniej godzinę.