galeria przepisów
Tatar śledziowy z sosem śliwkowym Tatar śledziowy z sosem śliwkowym
Tatar śledziowy z sosem śliwkowym
autor: nelka
skład:
- 2 filety śledziowe matiasy
- 3 kromki razowego chleba
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1/2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżki łagodnego ketchupu
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 łyżki kaparów
- 1 cebula
- mielona słodka papryka
- świeżo zmielony pieprz
składniki na sos:
- 1/2 opakowania śliwek suszonych kalifornijskich
- sok z 1/2 cytryny
- cukier
- biały pieprz
sposób przygotowania:
Filety śledziowe, jeżeli za słone , wymoczyć. Osączyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ogórki obrać, drobno posiekać. Oliwę, musztardę i ketchup połączyć, dodać śledzie, cebulę, ogórki, rozdrobnione kapary, natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, przyprawić pieprzem, papryką.
Z chleba wyciąć krążki. Na każdym uformować okrągłe porcje tatara, posypać rozdrobnionym na tarce żółtkiem, udekorować natką pietruszki. Podawać z sosem śliwkowym.
Przygotować sos: śliwki moczyć w letniej wodzie godzinę. Następnie gotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane śliwki zmiksować. Wymieszać zimny przecier z sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i odrobiną pieprzu.