galeria przepisów
Śledź w sosie śliwkowym Śledź w sosie śliwkowym
Śledź w sosie śliwkowym
autor: mamajulki080506/aczp
skład:
1 opakowanie śledzi a'la Matjas Lisner
200 g śliwek węgierek
0,25 szklanki Porto
4 ziarna kolendry
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu czarnego
4 sztuki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki cynamonu
2 goździki
50 g migdałów
2 łyżki miodu
sposób przygotowania:
Matjasy kroimy na kawałki. Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Ziarna: kardamonu, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, kolendry oraz goździków ucieramy w moździerzu.
Śliwki rozmrażamy, zalewamy porto i gotujemy do rozgotowania, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, miód, i przyprawy korzenne utarte w moździerzu, miksujemy blenderem i jeśli sos jest jeszcze rzadki, odparowujemy aż osiągnięmy właściwą, gęstą konsystencję. Studzimy. Dodajemy migdały, śledzie, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem smakujemi i jeśli jest potrzeba dosładzamy odrobinę.