galeria przepisów
Śledzie a'la matjas z olejem Śledzie a'la matjas z olejem
Śledzie a'la matjas z olejem
autor: KasiekK
skład:
- 6 solonych płatów śledziowych a’la matias Lisner;
- 5-6 cebul;
- 1 łyżka soli;
- 1/2 szklanki oleju.

Zalewa

- 3 szklanki wody;
- 3/4 szklanki octu;
- 2-3 liście laurowe;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- 3 łyżki cukru.
sposób przygotowania:
Śledzie zalej zimną wodą na 2-3 godziny. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj w rondelku, zagotuj i odstaw, aby wystygła. Cebulę pokrój w piórka i posyp łyżką soli. Kiedy cebula puści sok, możesz go odcisnąć. Śledzie po wyjęciu z wody, pokrój na mniejsze kawałki. W słoikach/słoiku układaj na przemian warstwę cebuli i warstwę śledzi, aż do wyczerpania składników. Następnie wlej zalewę zostawiając miejsce na olej i dopełnij słoiki olejem. Odstaw przynajmniej na jedna dobę do lodówki, chociaż moim zdaniem najsmaczniejsze są po 48 godzinach.