galeria przepisów
matjas z cebulką w zalewie miodowej matjas z cebulką w zalewie miodowej
matjas z cebulką w zalewie miodowej
autor: swibek
skład:
- ok.350g fileta śledziowego w oleju a' la matjas,
- 2 sztuki cebuli,
- 80ml oleju,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka miodu płynnego,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- ok. 400ml wody.
sposób przygotowania:
1. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt "słoności" śledzika tak długo moczymy go w wodzie (do 50 min max). Najlepiej spróbować po kilkunastu minutach by ocenić stan śledzia. :)

2. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

3. Gotujemy świeżą wodę (400ml), dodajemy pokrojoną w cienkie plastry (bądź poszatkowaną) cebulę, ziele angielske i liść laurowy. Następnie dolewamy ocet winny oraz miód i olej. Dobrze mieszamy chwilę gotując, po czym odstawiamy zalewę do przestygnięcia.

4. Śledzie zalewam ostudzoną zalewą i zostawiam na kilka godzin do przegryzienia smaku. Dla niecierpliwych można podać już po godzinie ale im lepiej naciągną tym smaczniejsze. :)