galeria przepisów
Śledź z migdałowym pesto Śledź z migdałowym pesto
Śledź z migdałowym pesto
autor: NinaJG
skład:
3 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
pesto: pęczek świeżej rukoli
około 50 ml oliwy extra V.
2 ząbki czosnku
50 g migdałów
50 g sera tartego typu parmezanu
12 oliwek nadziewanych migdałami
sól, pieprz do smaku
rukola do dekoracji do dekoracji
sposób przygotowania:
Migdały upraż na suchej patelni.
Wsyp je do blendera.
Dodaj rukolę, obrany czosnek, parmezan. Miksuj stopniowo wlewając oliwę
do chwili, aż powstanie gęsta pasta. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
Filety odsącz z oleju, pokrój każdy wzdłuż na trzy paski.
Ułóż na talerzach po trzy pętelki śledziowe które wypełnij pesto.
Udekoruj porcje rukolą i oliwkami.