skład:
Składniki babeczki :
300g mąki,
200g zimnego masła,
2 żółtka,
sól,
pieprz.
Składniki pasta :
słoiczek pomidorów suszonych w oleju,
garść świeżej bazylii,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
filety śledziowe a`la matjas,
mleko.
sposób przygotowania:
Przygotowanie babeczek :
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, pieprz i pokrojone masło. Nożem posiekaj wszystko. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkuj i wylep foremki ciastem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-14 minut w temperaturze 190 stopni i piecz na złoty kolor.
Przygotowanie pasty z suszonych pomidorów :
Pomidory odcedź z oleju i osusz na ręczniku papierowym. Do miski wrzuć pomidory, czosnek, bazylię, sól, pieprz i 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów. Wszystko dokładnie zmiksuj na pastę.
Do każdej babeczki włóż pastę z pomidorów i ułóż kawałek matjasa.