galeria przepisów
Śledź w korzennej dyni Śledź w korzennej dyni
Śledź w korzennej dyni
autor: NinaJG
skład:
4 ziemniaki ugotowane w łupinach
1 łyżka masła
4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas Lisner
500 g miąższu dyni
1 niewielka cebula
100 ml mleczka kokosowego
kilka gwiazdek anyżu gwiaździstego
kilka listków kafiru
kilka goździków
szczypta cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka miodu
sok z limonki (lub cytryny)
sól, pieprz do smaku
pieprz kolorowy do posypania
sposób przygotowania:
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu.
Podlej niewielka ilością wody i duś dynię do miękkości.Pod koniec dodaj mleko kokosowe.
Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmij liście kafiru i gwiazdki anyżowe.
Zmiksuj dynię na gładką masę, dodaj sok z limonki do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Odłóż 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przełóż do miseczki. Obierz ziemniaki, pokrój je w drobna kosteczkę
i dodaj do korzennego musu dyniowego.Wymieszaj sałatkę, dopraw ponownie do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę nakładaj do miseczek. Filety śledziowe odsącz z oleju.Pokrój w kilkucentymetrowe paski.
Ułóż na talerzach pasek musu dyniowego, na nim ułóż kawałki śledzia a obok miseczkę z sałatka ziemniaczaną.
Danie można podać na ciepło, wtedy pokrojone ziemniaki włóż do gorącego musu dyniowego i podgrzej razem.
Przed podaniem oprósz wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.