skład:
(2 porcje)
1 duże dojrzałe awokado
2 filety śledziowe solone a'la Matjas firmy Lisner
2 limonki (lub 1 cytryna)
1 papryczka pepperoni
1 szalotka
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 łyżka posiekanych drobno orzechów
szczypta chilli w proszku
sól,biały pieprz
pęczek rukoli
kilka orzechów włoskich do dekoracji
sposób przygotowania:
Filety śledziowe wyjmij z zalewy.Zamocz je w zimnej wodzie na godzinę.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je. Z jednego filetu wytnij kilka paseczków do dekoracji.
Resztę pokrój w kosteczkę.
Wyszoruj limonki i osusz dokładnie. Skórkę zetrzyj za pomocą tarki.
Wyciśnij sok z limonek do miseczki, dodaj szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, szczyptę chilli, starty imbir, posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki startej skórki z limonki.
Wymieszaj wszystko. Dodaj do sosu posiekane filety śledziowe oraz paseczki.
Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Przygotuj listki rukoli, umyj je i osusz. Pokrój papryczkę w cieniutkie paseczki.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Wyjmij łyżeczką delikatnie miąższ z awokado i rozgnieć go widelcem.
Łupiny zostaw do napełnienia.
Wyjmij miseczkę ze śledziami, odłóż paseczki do dekoracji. Do reszty dodaj awokado - wymieszaj.
Łupiny awokado napełnij ceviche z miąższem awokado. Ułóż na górze każdej porcji paseczki
śledzia i pepperoni.
Oprósz przekąski startą skórką z cytryny i posiekanymi orzechami.
Udekoruj rukolą i połówkami orzechów.