galeria przepisów
Tarta ze śledziem i kapustą Tarta ze śledziem i kapustą
Tarta ze śledziem i kapustą
autor: niepokornik
skład:
Składniki na naczynie o średnicy 29 cm

Składniki na ciasto:
175 g mąki
90 g masła
1 jajko
szczypta soli

Składniki na wierzch:
400 g kapusty kiszonej
1 szalotka
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
170 g śledzia w oleju
60 g suszonych pomidorów
sól, pieprz, cukier do smaku
2 jajka
150 g jogurtu
1/4 szklanki kremówki
sposób przygotowania:
Ciasto przygotowujemy mieszając wszystkie składniki mikserem z końcówką do ciasta kruchego. W razie potrzeby dodajemy kilka łyżek wody, gdyby ciasto było zbyt suche. Miksujemy, aż z ciasta powstaną bryłki i połączą się w jedną kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Kapustę płuczemy na sicie, by pozbyć się goryczki. Odciskamy i kroimy na małe kawałki.

Szalotkę drobno siekamy. Szklimy na łyżce oleju, dodajemy kapustę, liście laurowe i majeranek i smażymy. Podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy, aż płyn odparuje, a kapusta zmięknie.

Kapustę doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i śledzie pokrojone w kawałki na kęs. Całość delikatnie mieszamy, uważając, by śledź nie rozpadł się. Studzimy.

Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy tak, by wypełnić dno i boki tarty. Dociskamy ciasto, spód dziurkujemy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki-obciążniki lub suchą fasolę. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, następnie zdejmujemy kulki z papierem i pieczemy jeszcze 5 minut.

W kubeczku mieszamy jajka, jogurt i kremówkę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z wystudzoną kapustą i wykładamy masę na tartę. Zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż tarta będzie ścięta w środku - można to zrobić wbijając widelec w środek tarty - powinien wyjść czysty.