galeria przepisów
Figa nadziewana kozim serem na tatarze a`la Matjas Figa nadziewana kozim serem na tatarze a`la Matjas
Figa nadziewana kozim serem na tatarze a`la Matjas
autor: karmazynowa
skład:
1 świeża figa
łyżeczka sera koziego
plaster szynki parmeńskiej
2 filety śledziowe a'la Matjas od Lisner
1 papryczka chilli
1 ogórek konserwowy
1 mała cebula czerwona
Pieprz
Oliwa z oliwek
sposób przygotowania:
Figę nacinamy i do jej wnętrza wkładamy okoły łyżeczki sera koziego, następnie owijamy figę plasterkiem szynki parmeńskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok 150 stopni na 10 minut.
Filety śledziowe, ogórek, chilli i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy świeżo mielony pieprz, mieszamy i dodajemy około łyżeczki oliwy z oliwek.
Tatara nakładamy na talerz, na jego wierz układamy gorącą figę.
SMACZNEGO