galeria przepisów
Carpaccio śledziowe Carpaccio śledziowe
Carpaccio śledziowe
autor: NinaJG
skład:
4 filety śledziowe w oleju a'la Matjas firmy Lisner
1 niewielki dojrzały melon (lub pół większego)
2 limonki
5 dag sera pleśniowego typu Rokpol
pieprz cytrynowy do posypania
sałata ( mizuna, roszponka, strzępiasta lub inna) do dekoracji
sposób przygotowania:
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój każdy pod skosem na cieniutkie plasterki.
Obierz melona, poktój go w paski zbliżone szerokością do śledzi
następnie w podobny sposób jak filety na plasterki. Limonki umyj, przekrój na połówki.
Z środkowych części wykrój plasterki - 8 szt.
Pozostałe cząstki wyciśnij by uzyskac sok.Skrop nim filety śledziowe i plastry melona.
odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
Układaj na talerzach lub jednym wspólnym naprzemiennie plasterki śledzia i melona.
Posyp carpaccio pieprzem cytrynowym.
Brzegi talerza obłóż sałatą, posyp ją skruszonym serem plaśniowym.
Udekoruj półplasterkami cytryny.