galeria przepisów
Śledziowe ślimaczki na pierzynce Śledziowe ślimaczki na pierzynce
Śledziowe ślimaczki na pierzynce
autor: zewa
skład:
4 płaty śledziowe alla matjas
2 cebule
1 łyżka rodzynek
6 suszonych śliwek
6 suszonych daktyli
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
2 szczypty przyprawy ognisty smok
sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i smażyć na złoty kolor.
Dodać rodzynki i pokrojone śliwki oraz daktyle.
Następnie dodać przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić około 3 minuty.
Gotowy sos przestudzić, dodać miód i wymieszać.
Śledzie wymoczyć i każdy płat przekroić wzdłuż na dwie części.
Każdy kawałek zwinąć w ślimaczka i spiąć wykałaczką.
Ułożyć w niskiej miseczce.
Na śledzie wyłożyć zimny sos.
Przykryć miseczkę pokrywką i wstawić ją ze śledziami do lodówki na około 5 godzin aby smaki się przegryzły.