galeria przepisów
Śledź po kaszubsku Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku
autor: juzienka
skład:
40 dkg filetów śledziowych a'la Matjas,
2 cebule,
8-10 suszonych śliwek,
2-3 ogórki kiszone,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka majeranku,
1/2 szklanki oleju,
pieprz
zalewa:
2 szklanki wody,
1/2 szklanki octu,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka ziarenek kolendry,
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
sposób przygotowania:
Zagotować składniki zalewy i wystudzić. Opłukane i pokrojone płaty śledziowe a'la Matjas włożyć do zalewy na 24 godz. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, suszone śliwki i przecież pomidorowy. Smażyć mieszając ok. 15 minut. Na koniec dodać majeranek. Wystudzić i dodać wyjęte z zalewy śledzie. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień.