galeria przepisów
Sałatka śledziowa z majonezem awokado Sałatka śledziowa z majonezem awokado
Sałatka śledziowa z majonezem awokado
autor: Galantyna
skład:
śledzie matiasy – 3 filety,
jajka na twardo – 3 szt,
jabłka – 2 szt,
por biała część – 1 szt,
cykoria – 3 szt,
granat – 1/3 szt,

składniki na majonez o smaku awokado

żółtka – 2 szt,
olej rzepakowy – ok. 200 ml,
musztarda majonezowa – 1 kopiasta łyżeczka,
awokado – ½ szt,
śmietana kwaśna – 1 łyżka,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku.
sposób przygotowania:
Wymoczyć śledzie a potem pokroić w drobną kostkę. Umyć jabłka i warzywa. Jabłka oskrobać i pokroić również w drobną kostkę. Posiekać pora oraz ugotowane na twardo jajka a potem wymieszać ze śledziami i jabłkami. Poobrywać listki cykorii – większą część zostawić jako łódeczki do podania sałatki a resztę również drobno pokroić i dodać do śledzi.Przygotować majonez- Jajka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać musztardę i ubijać. Skorzystałam z blendera z nakładką do ubijania jaj. Po minucie wlać odrobinę oleju i dalej ubijać. Czynność powtarzać wielokrotnie – olej należy wlewać małymi partiami, aby się nie zwarzył. Awokado powinno być bardzo miękkie, obrać go ze skóry i skropić cytryną. Połowę zostawić do innego dania a połowę drobno posiekać i dodać do majonezu – nadal ubijać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać łyżkę śmietany i ponownie ubijać. Odstawić do lodówki.

Schłodzony majonez wymieszać ze śledziami .
Doprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę nakładać w listki cykorii i posypywać z wierzchu pestkami granatu. Polecam – takie śledziki to doskonała przystawka.