galeria przepisów
Lisner z sosem piernikowym Lisner z sosem piernikowym
Lisner z sosem piernikowym
autor: joka
skład:
Składniki:
1 op.ciasta francuskiego
3 płaty fileta śledziowego
1 cebula
5 pieczarek (lub innych grzybów)
4 ogórki konserwowe
1 jajko
sól
pieprz
Sos piernikowy:
1 łyżeczka oleju
50 g pierniczki bez dodatków i lukru
50 g soku z wiśni
20 g octu piwnego
30 g miodu
10 g startego imbiru
2 goździki
szczypta cynamonu i pieprzu świeżo mielonego
sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wyciąć 6 kół i wyłożyć formę do muffinek,posmarować rozkłóconym jajkiem:).Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju,pokroić filet,ogórki w drobną kostkę. Doprawić farsz do smaku i nałożyć do miseczek z ciasta francuskiego, zapiekać 15 min w 180* aż się zarumienienią. Sos piernikowy:
Do garnka dodaj pierniczki pokruszone,ocet piwny,olej,sok wiśniowy, miód oraz przyprawy - pieprz, starty imbir, goździki i cynamon. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut nieustannie mieszając.
Podawaj razem z śledziowymi miseczkami.
Smacznego