galeria przepisów
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
autor: Alex_M
skład:
3 ogórki konserwowe
1 mała cebula
250g filetów śledziowych w oleju
1 puszka czerwonej fasoli
2 czubate łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
0,5 pęczka szczypiorku
sposób przygotowania:
Ogórki osączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.

Śledzie osączyć z oleju, osuszyć (ja to robię ręcznikiem papierowym) i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do warzyw, dołożyć majonez. Wymieszać.

Fasolę osączyć z zalewy i przepłukać lekko. Wsypać do miski, dodać pieprz czarny i zamieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.

Sałatkę rozłożyć do miseczek i każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem