galeria przepisów
Śledzik na ziemniaczkach. Śledzik na ziemniaczkach.
Śledzik na ziemniaczkach.
autor: NinaJG
skład:
1 opakowanie Lisner filety śledziowe w oleju a'la Matjas 460 g
6 średnich ziemniaków
1 duża pietruszka
1 czerwona cebula
5 dag masła
100 ml mleka
szczypta cukru
200 ml wiejskiej kwaśnej śmietany (lub jogurtu w wersji light)
wiązka mizuny lub innej sałaty
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz czarny do posypania
szczypior do dekoracji

























sposób przygotowania:
Filety śledziowe a'la Matjas odsącz z oleju i pokrój w paseczki.
Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pietruszkę pokrój w plasterki (gotuje się dłużej).
Ugotuj ziemniaki razem z pietruszką w lekko posolonej i posłodzonej szczyptą cukru wodzie.Po ugotowaniu ziemniaków odlej wodę, przeciśnij ziemniaki i pietruszkę przez praskę.
Dodaj mleko, masło, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową.
Wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Umyj i osusz sałatę.
Obierz czerwoną cebulę i pokrój ja w piórka.
Na talerzach rozłóż sałatę, połóż ring - wypełnij go masą ziemniaczano-pietruszkową.Wyjmij pierścień.
Jeśli nie masz takiego kółka uformuj kopczyk z pure.
Na górze każdej porcji rozłóż gęstą kwaśną śmietanę lub jogurt (typu bałkańskiego).
Na jogurcie ułóż paseczki śledzia i piórka czerwonej cebuli.
Udekoruj porcje szczypiorem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.