galeria przepisów
filet śledziowy w koronie filet  śledziowy w koronie
filet śledziowy w koronie
autor: Elżbieta
skład:
Zalewa octowa: 1 szklanka octu 10%; 5 szklanek wody; 1 łyżka soli; 3 łyżki cukru; ziele angielskie; liście laurowe; maggi, cebula 1 szt.
Płaty śledziowe Lisnera a'la Matjas 5 szt; marchew 2 szt.;
ogórek kiszony 1 szt.;
2 duże cebule(żółta i czerwona);
zielona pietruszka
sposób przygotowania:
Składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w plastry, ostudzić.
Płaty śledziowe ( po wymoczeniu w wodzie ok.2 godz.) wraz ugotowaną marchewką zalać zimną zalewą, pozostawić na noc.
Z dużych cebul wykroić korony, do których przełożyć pokrojone w kostkę płaty śledziowe, 1 marchew i ogórek kiszony.
Ozdobić marchewką i zieloną pietruszką