galeria przepisów
Matjas na fali Matjas na fali
Matjas na fali
autor: nimfa
skład:
paczka śledzi matjas
oliwa,cebula,zioła,liść laurowy i ziele angielskie
serek chrzanowy,(lub naturalny i chrzan z łasabi doprawiony) cykoria,ciut sypanej papryki,koperek,cytryrnka
sposób przygotowania:
Śledzie Matjas wymoczyć około 2 godzin z soli w wodzie,potem pokroić w paseczki ,dodać cebulę przyprawy ,zalać oliwą i odstawić w słoiku do lodówki na 2 dni.
Rozebrać cykorię na łódeczki.Dno każdej łódeczki wypełnić serkiem chrzanowym lub zwykłym ale wtedy wierzch posmarować chrzanem zmieszanym z łasabi.Na wierzch ułożyć śledzika matjasa ze słoika. Posypać ciut papryką oraz siekanym koperkiem.Dodać cytrynkę jeśli ktoś lubi skropione sokiem.
Podawać jako zakąskę