galeria przepisów
Kulki śledziowe Kulki  śledziowe
Kulki śledziowe
autor: gosia56
skład:
50 dkg filetów śledziowych solonych a 'la Matjas Lisner
3 jajka
15 dkg sera żółtego
pierz świeżo mielony do smaku
2 łyżeczki majonezu
szczypiorek,lub natka pietruszki
papryka mielona w proszku
2 jabłka
sok cytrynowy


sposób przygotowania:


Filety śledziowe a'la Matjas Lisner moczymy w zimnej wodzie albo w mleku.Długość moczenia zależy od tego czy chcemy bardziej wymoczone śledzie.

Jajka gotujemy na twardo .
Żółty ser ścieramy na tarce .
Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym kroimy w drobną kosteczkę , jajka też kroimy w kosteczkę.

Do śledzi dodajemy jajka i połowę startego sera ,majonez i posiekane zielone mieszamy. Można dodać też odrobinę pieprzu.Z masy formujemy kulki które obtaczamy w pozostałym startym serze.
Kulki układamy na talerzu ale można też układać na plasterkach jabłek ,każdą kulkę posypujemy mieloną papryką ja miałam tylko ostrą paprykę dlatego posypałam oszczędnie aby nie było za ostro.
Jabłka po pokrojeniu w plastry najlepiej skropić sokiem cytrynowym
Tak podany śledż to super zakąska.



Polecam!!!