sposób przygotowania:
Filety śledziowe solone a'la Matjas Lisner płuczemy w zimnej wodzie ,zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę albo i dłużej w zależności jakie wolimy śledzie czy bardziej wymoczone.
W rondelku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę pokrojoną w krążki chwilę szklimy.Jabłka myjemy kroimy w plasterki skrapiamy sokiem cytrynowym bez obierania dodajemy do cebuli chwilę smażymy jabłka mają być w całości pod koniec dodajemy rodzynki i żurawinę ,cukier i pieprz i koncentrat pomidorowy,pieprz świeżo zmielony, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wymoczone filety śledziowe rozkładamy osuszamy ręcznikiem papierowym na każdy nakładamy porcję farszu tak żeby były 2 plasterki jabłka zwijamy rolmopsy i spinamy dwiema wykałaczkami. Rolmopsy układamy i obkładamy pozostałym farszem .Rolmopsy odstawiamy aby smaki się przegryzły.
Rolmopsy smakują naprawdę wybornie.
POLECAM!!!