galeria przepisów
Śledzie z rozdynkami i suszonymi śliwkami Śledzie z rozdynkami i suszonymi śliwkami
Śledzie z rozdynkami i suszonymi śliwkami
autor: asiuleczek
skład:
opakowanie lisner Matjas korzenny, duża cebula, garść rodzynek, 10 śliwek suszonych, pół szkalnki keczupu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki miodu, szczypta pieprzu
sposób przygotowania:
Śledzie osączyć (nie wylewać zalewy) osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube plastry, a nastepnie sparzyć wrzątkiem. Na patelni wymieszać zalewę spod śledzi, oliwę z oliwek, keczup i miód. Gdy powstała masa zacznie się gotować, wyłączyć palnik dodać (do gorącej masy) cebulę, sliwki, rodzynki i pieprz, wymieszać, a nastepnie odsatwić do wystudzenia. W słoiku układać na przemian warstwę śledzi i masę ze śliwkai, rozdynkami i cebulą. Całość odstawić, na minimum 12 godzin w chłodne miejsce.