galeria przepisów
Futomaki: śledź matjas / burak / chrzanowy serek / koper Futomaki: śledź matjas / burak / chrzanowy serek / koper
Futomaki: śledź matjas / burak / chrzanowy serek / koper
autor: thegrooba
skład:
na 3 rolki:
-3 płaty prasowanych glonów nori
-1 szklanka ryżu do sushi

zaprawa do ryżu (na 1 szkl.):
-3 łyżki octu ryżowego
-3 łyżeczki cukru
-1 płaska łyżeczka soli

ponadto:
-3 filety śledziowe a'la matjas (słone, nie -octowe!)
-1 mały najlepiej podłużny burak
-1/4 ogórka wężowego (przekrojonego wzdłuż)
-3 liście sałaty (masłowa lub lollo biondo/rosso)
-kremowy serek twarogowy z chrzanem
-gałązka świeżego koperku
-świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

do podania:
-sos sojowy (dobrej jakości!)
-marynowany imbir
-wasabi (w proszku lub w formie pasty)

oraz: mata do sushi, pałeczki drewniane, drewniany blok lub kamień do podania (geta)
sposób przygotowania:
1. Buraka (ze skórką) ugotować do miękkości (40-60 minut), przelać zimną wodą, obrać i przestudzić.
2. Ryż ugotować zgodnie z wytycznymi na opakowaniu i przestudzić (gotowy do zwijania ryż powinien mieć temp. bliską temperaturze ciała).
3. Przygotować zaprawę do ryżu: podgrzać wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia się soli i cukru. Nie zagotować! Zaprawę wymieszać delikatnie (drewnianą lub silikonową łyżką) z jeszcze ciepłym ryżem.
4. W czasie gotowania ryżu pokroić składniki: buraka przekroić wzdłuż na pół - połowę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, a drugą pokroić w plastry a następnie w cienkie zapałki. Ogórka obrać, usunąć pestki, pokroić w cienkie paski szer. 0,5 cm, sałatę opłukać i porwać, matjasa przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie składniki umieszczać na osobnych talerzykach.
5. Ostudzony ryż podzielić na trzy części, jedną wymieszać ze startymi buraczkami w osobnej misce. Przygotować niedużą miskę do moczenia rąk.
6. Na desce umieścić matę, a na niej płat glonów świecącą stroną do spodu. Rozłożyć ryż równomiernie, zostawiając tylko 1,5-2 cm marginesu u góry, moczyć dłonie w razie potrzeby ponieważ ryż jest kleisty. Ułożyć składniki:
- Wersja I - dwie rolki futomaków z białym ryżem: ryż, serek, sałata, paski buraczka, koper, matjas.
- Wersja II - 1 rolka futomaków z zabarwionym ryżem, serkiem chrzanowym, sałatą, ogórkiem zielonym, koperkiem, pieprzem i matjasem.
Najlepiej układać składniki blisko dolnej krawędzi - ok. 3 cm od dołu.
7. Zawijać, pomagając sobie matą - uformować równy rulon. Pod koniec rolowania "margines" bez ryżu lekko posmarować wodą i skleić.
8. Gotowe rulony kroić w zależności od upodobań na 10-14 kawałków, bardzo ostrym nożem do ryb, zamoczonym w wodzie.
9. Podawać z sosem sojowym, wasabi, przegryzać marynowanym imbirem.