galeria przepisów
Filety śledziowe z groszkiem, marchewką i cebulą Filety śledziowe z groszkiem, marchewką i cebulą
Filety śledziowe z groszkiem, marchewką i cebulą
autor: Mniam
skład:
220g filetów śledziowych a'la Matjas Lisner
2 cebule
1/2 puszki groszku konserwowego
1 marchewka
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kurkumy
oliwa z oliwek
pieprz czarny
sól
sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie. Cebule pokroić w ósemki. W garnku zagotować wodę, ocet i cukier. Połową wrzątku zalać jedną cebulę i odstawić. Do drugiej części dodać kurkumę. Wymieszać, włożyć cebulę i jeszcze raz zagotować. Odstawić. Ugotować w tym czasie marchewkę, ostudzić i pokroić na plasterki. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę z kurkumy przepłukać pod bieżącą wodą. Układać naprzemiennie wszystkie składniki. Spryskać oliwa i oprószyć lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Smacznego!