galeria przepisów
Matjasy pod buraczkową pierzynką Matjasy pod buraczkową pierzynką
Matjasy pod buraczkową pierzynką
autor: BeataG
skład:
-6 filetów śledziowych a`la Matjas
- 2 duże ziemniaki
-2 średnie buraczki
-4 jajka
-1 średnia cebula
- natka pietruszki (opcja)
-majonez
-pieprz i sól
sposób przygotowania:
1. Śledzie wymoczyć, dobrze odsączyć z wody, pokroić na drobną kostkę.
2. Ziemniaki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Buraczki ugotować i ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraczki lepiej ugotować nieobrane ze skóry, po ugotowaniu skórka ładnie zejdzie.
4. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, osolić i opieprzyć, zostawić na kilka minut.
Układanie w misce:
1. śledzie
2. cebulka
3. ziemniaki
4. pieprz i sól
5. majonez
6. buraczki
7. majonez
8. jajka
9. pieprz i sól
10. natka pietruszki (opcjonalnie)