skład:
Składniki:
3 szt płaty śledziowe solone a'la Matjas Lisner
3 szt marchewka ugotowana
3 szt ogórki konserwowe
1/2 słoika cebulka marynowana perłowa
1 szt papryka marynowana
wykałaczki
składniki zalewy
1 litr wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukier
1/2 szklanki octu
3 szt liść laurowy Prymat
5 ziarenek Ziele angielskie całe XXL
1 szt cebula biała
sposób przygotowania:
osi
koreczki sledziowe według Gosi
Dodaj zdjęcie
Składniki:
3 szt płaty śledziowe solone
3 szt marchewka ugotowana
3 szt ogórki konserwowe
1/2 słoika cebulka marynowana
Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godziny można dłużej.Wymoczone śledzie kroimy w kawałki.
Gotujemy zalewę z litra wody,octu,soli ,cukru, ziela angielskiego i liści laurowych,cebulę kroimy w krążki,wszystko zagotowujemy pod przykryciem i studzimy.
Ugotowaną marchewkę pokroić w plastry można powycinać foremką kształt,ogórki kroimy w plastry a paprykę w kostkę lub też wycinamy gwiazdkę foremką.Na wykałaczkę wbijamy
Cebulka perłową
papryka
śledz
ogórek
marchewka
cebulka
Kolejność nabijania na wykałaczkę jest dowolna.
Gotowe koreczki układamy w słoiku i zalewamy zimną zalewą.Koreczki muszą postać dzień w zalewie.Jabłko przecinamy na pół kładziemy na półmisku i wbijamy w jabłko koreczki.
POLECAM ! ! !