galeria przepisów
Koreczki śledziowe Koreczki śledziowe
Koreczki śledziowe
autor: gosia56
skład:





Składniki:
3 szt płaty śledziowe solone a'la Matjas Lisner
3 szt marchewka ugotowana
3 szt ogórki konserwowe
1/2 słoika cebulka marynowana perłowa
1 szt papryka marynowana
wykałaczki
składniki zalewy
1 litr wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukier
1/2 szklanki octu
3 szt liść laurowy Prymat
5 ziarenek Ziele angielskie całe XXL
1 szt cebula biała

sposób przygotowania:
osi

koreczki sledziowe według Gosi
Dodaj zdjęcie




Składniki:
3 szt płaty śledziowe solone
3 szt marchewka ugotowana
3 szt ogórki konserwowe
1/2 słoika cebulka marynowana

Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godziny można dłużej.Wymoczone śledzie kroimy w kawałki.
Gotujemy zalewę z litra wody,octu,soli ,cukru, ziela angielskiego i liści laurowych,cebulę kroimy w krążki,wszystko zagotowujemy pod przykryciem i studzimy.
Ugotowaną marchewkę pokroić w plastry można powycinać foremką kształt,ogórki kroimy w plastry a paprykę w kostkę lub też wycinamy gwiazdkę foremką.Na wykałaczkę wbijamy

Cebulka perłową
papryka
śledz
ogórek
marchewka
cebulka

Kolejność nabijania na wykałaczkę jest dowolna.

Gotowe koreczki układamy w słoiku i zalewamy zimną zalewą.Koreczki muszą postać dzień w zalewie.Jabłko przecinamy na pół kładziemy na półmisku i wbijamy w jabłko koreczki.

POLECAM ! ! !