galeria przepisów
Przystawka z sałatką ze śledzia matiasa i awokado, podana na sałacie rzymskiej Przystawka z sałatką ze śledzia matiasa i awokado, podana na sałacie rzymskiej
Przystawka z sałatką ze śledzia matiasa i awokado, podana na sałacie rzymskiej
autor: Basia
skład:
Klika listków sałaty rzymskiej
Połowa awokado
2 filety śledziowe matiasy
Połowa jabłka
Połowa małej czerwonej cebuli
3 łyżki śmietany
Pół ząbka czosnku
Świerzy koperek
Łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz
Czarny kawior do dekoracji
sposób przygotowania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie co najmniej godzinę.
Wszystkie składniki : wymoczone śledzie, awokado, cebulę i jabłko kroimy w małą kostkę.
W miseczce mieszamy śmietanę, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Liście sałaty rozkładamy, na nich układamy sałatkę ze śledzia, polewamy sosem śmietanowym. Przystawkę dekorujemy koperkiem i kawiorem, przyprawiamy solą i pieprzem.
SMACZNEGO.