galeria przepisów
Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w buraczkowej pierzynce
Śledź w buraczkowej pierzynce
autor: Gatita
skład:

Składniki:
ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera
duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
4 jaja ugotowane na twardo
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze
4 buraki upieczone w folii w piekarniku
śmietana 18%
2-3 łyzki majonezu
sok z cytryny
koperek
sól, pieprz
sposób przygotowania:
Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce.
W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły".