galeria przepisów
Uszka śledziowo-fasolowe do barszczu Uszka śledziowo-fasolowe do barszczu
Uszka śledziowo-fasolowe do barszczu
autor: eduszo
skład:
Farsz:
200g fasolka biała konserwowa
30g borowiki suszone
4 szt płaty śledziowe matias
100g cebula
50g masło
pieprz biały mielony
Ciasto:
500g mąka pszenna
szczypta soli
ciepła woda

sposób przygotowania:
Wykonanie:
Suszone borowiki zalać zimną wodą lekko osolić i wstawić do gotowania. Jak już będą miękkie przelać przez sito żeby odciekły a wodę z pod grzybków można użyć do gotowania czerwonego barszczu.
Mąkę pszenną przesiać przez sito do dużej miski dodać odrobinę soli i zarabiać ciasto dolewając ciepła wodę. Gdy ciasto będzie dość gęste należy je dobrze wyrobić i odstawić pod przykryciem aby doszło.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy odciśnięte suszone i ugotowane borowiki wraz z biała fasolką odsączoną z zalewy i płaty śledziowe.
Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę na złoty kolor i dodajemy je do farszu. Doprawiamy dość mocno białym mielonym pieprzem, w razie potrzeby można lekko dosolić.
Na stolnicy wałkujemy małymi porcjami kawałki ciasta i wykrawamy małym kieliszkiem krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczką farsz i zlepiamy jak pierogi. Dwa rogi pieroga zlepiamy na palcu do siebie i powstaje uszko.
Uszka należy gotować w osolonej wodzie najlepiej z dodatkiem oliwy. Wrzucamy na gotującą się wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy około 2 minut.
Podajemy z czerwonym czystym barszczem.