galeria przepisów
Śledzie po grecku Śledzie po grecku
Śledzie po grecku
autor: mon
skład:
220 g płatów śledziowych a'la Matias Lisner,
250 g marchwi,
2 cebule czerwone,
1 mała puszka przecieru pomidorowego,
60 g rodzynek,
1/3 szklanki oleju ryżowego,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
sposób przygotowania:
Śledzie wyjmij z opakowania, przełóż na sito. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku. Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego.