galeria przepisów
SaÅ‚atka z matiasów SaÅ‚atka z matiasów
SaÅ‚atka z matiasów
autor: reanja
skład:
5 ziemniaków

5 pÅ‚atów matiasa

1 czerwona cebula

pęczek szczypiorku

2 łyżki musztardy

4 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

10 dużych kapeluszy marynowanych rydzów

sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach- studzimy

Matiasy moczymy w mleku minimum 3 godziny- osuszamy i kroimy w kostkÄ™

CebulÄ™ kroimy w drobniutkÄ… kostkÄ™ i przelewamy na sitku wrzÄ…tkiem.

Grzyby kroimy w/g uznania w kosteczkÄ™ lub paseczki.

Szczypiorek drobno siekamy

Majonez mieszamy z musztardą, dodajemy wszystkie składniki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Odstawiamy w chÅ‚odne miejsce na minimum 2-3 godziny do poÅ‚Ä…czenia smaków:)