galeria przepisów
Niezła rybka ze śledzia Niezła rybka ze śledzia
Niezła rybka ze śledzia
autor: Renia_Kawa
skład:
300g śledzi matjasów
3 jajka
50g cebuli
100g ogórków kiszonych
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
Do dekoracji:
- 15 oliwek
- łyżeczka musztardy
- 3 ziarenka pieprzu
- czerwona papryka
- kilka ziaren słonecznika
- kilka małych liści kapusty pekińskiej
- kilka kiełków fasolki mung
sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu obieramy i kroimy. Śledzie kroimy na małe kawałki, a cebulę drobno siekamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z nich nadmiar wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą. Z otrzymanej sałatki formujemy 3 rybki (każda na osobnym talerzu). Oliwki kroimy na połówki i układamy na rybce w formie łusek. Z musztardy i pieprzu robimy oczka, natomiast z papryki ogon i grzbiet. Całość dekorujemy słonecznikiem, liśćmi kapusty pekińskiej i kiełkami. Smacznego!