galeria przepisów
Sałatka śledziowa w buraczanej galarecie Sałatka śledziowa w buraczanej galarecie
Sałatka śledziowa w buraczanej galarecie
autor: gosia56
skład:
5 filetów śledziowych a'la Matjas Lisner
25 ml ocet
3 ugotowane ziemniaki
3 korniszony
5 łyżek kukurydzy
1 jajko ugotowane
1 litr wywaru albo bulionu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól,pieprz,cukier,ocet,pieprz do smaku
2 łyżki żelatyny
2 buraki czerwone
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sposób przygotowania:
Filety śledziowe zalewamy litrem zimnej wody wlewamy 25 ml octu i odstawiamy na całą noc.
Kroimy w kostkę ziemniaki i korniszony .Śledzie odsączamy kroimy w kostkę.Zagotować bulion z przyprawami, octem ,cukrem solą ,liściem laurowym i zielem angielskim i pokrojonymi w kostkę burakami..Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i zostawić aż napęcznieje .Bulion przelać przez sitko,do wywaru dodać żelatynę.
Miskę na galaretę lub formę smarujemy olejem na spód dajemy plasterki jajka.Następnie dajemy wymieszane śledzie korniszony ziemniaki ,kukurydza.Całość zalewamy zalewą i odstawiamy do stężenia.

POLECAM!!!