galeria przepisów
ŚLEDŹ W PURPURZE ŚLEDŹ W PURPURZE
ŚLEDŹ W PURPURZE
autor: Mika
skład:
Opakowanie śledzi Matjas
3 cebule średniej wielkości
Garść gorczycy
Garść suszonych śliwek
Garść suszonej żurawiny
4 ziarnka ziela angielskiego
1/2 szklanki oleju
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu winnego
sposób przygotowania:
Śledzie moczyć w wodzie przez godzinę. W tym czasie należy przygotować sos. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i zeszklić ją. Następnie wrzucić gorczycę, pokrojone suszone śliwki, ziele angielskie, żurawinę i na końcu koncentrat pomidorowy - po ok. 5 minutach smażenia wlać 3 łyżki octu winnego. Wystudzić sos i przekładać nim pokrojone na mniejsze kawałki śledzie. Ostawić na 2 – 3 dni w chłodne miejsce. Smacznego!