galeria przepisów
Rolmopsy podane na ananasie Rolmopsy podane na ananasie
Rolmopsy podane na ananasie
autor: gosia56
skład:
10 filetów śledziowych a'la Matjas Lisner
4 cebule
koncentrat pomidorowy 70 gr
2 łyżeczki majeranku
1/2 czerwonej papryki
pieprz do smaku
1 bulionetka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
10 plastrów ananasa z puszki
ocet 25 ml
sposób przygotowania:
Zagotować 1 litr wody z octem ,zielem i liściem laurowym ostudzić pod przykryciem.Filety śledziowe wkładamy do zalewy i zostawiamy na całą noc.
Cebulę kroimy w pióra,dajemy do rondla,bulionetkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku zalewamy cebulę dusimy dodajemy ,koncentrat ,majeranek doprawiamy odrobiną pieprzu ,na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i natkę pietruszki chwilę dusimy.Cebulę odstawiamy aż wystygnie.
Rozkładamy filety śledziowe na każdy nakładamy farsz zwijamy rolmopsy i spinamy wykałaczkami..
Rolmopsy układamy w naczyniu obkładamy pozostałym farszem .Odstawiamy na parę godzin aby smaki się przegryzły.Przed podaniem na talerz układamy plasterek ananasa układamy farsz a na środek kładziemy rolmopsa.
Rolmopsy można podać z sosem śmietankowo majonezowym.

POLECAM !!!!